donderdag 14 april 2011

Sancerre Selection Première Sauvignon en viskoekjes met ansjovisdressing.

De Sancerre Selection Première Sauvignon is een strogele wijn met een bouquet van kruiden en kleine rode vruchten. Het is een prachtige wijn voor bij gestoofde en gepocheerde visgerechten maar doet het ook uitstekend bij lichte, jonge kazen.


De Sancerre komt van het wijnhuis Guy Saget. Het Domein Guy Saget was oorspronkelijk een 4 hectare tellende wijngaard in de appellation Pouilly-Fumé. In de loop der jaren is het Domein uitgebouwd tot 39 hectare in zowel Pouilly als Sancerre. Het bedrijf wordt geleid door Christian Saget, zoon van de in 1976 overleden Guy Saget. Naast het Domaine Guy Saget, dat staat voor Pouilly-Fumé en Sancerre, is er ook Vignobles Guy Saget, dat van 250 hectare wijngaard maar liefst 25 verschillende appellations in het Loire-gebied produceert. De wijngaarden van het Domein zijn gelegen aan de rivier de Loire. De wijnstokken zijn hoofdzakelijk vier tot vijf jaar geleden aangeplant, maar bepaalde percelen zijn al meer dan 50 jaar oud.



Viskoekjes komen uit de Thaise keuken. Thailand is ongeveer zo groot als Frankrijk (513.115 km2) en heeft ongeveer hetzelfde aantal inwoners (65 miljoen). Maar Thailand is anders dan Frankrijk zeer uitgestrekt, wel 1650km. (Italië heeft een lengte van 1250km.) In dit uitgestrekte land wonen vele verschillende volken en het is dan ook niet verwonderlijk dat er vele verschillende keukens zijn. Wat je wel overal in de Thaise keukens terugziet is dat ze proberen om de verschillende smaken zuur, zoet, zout en bitter te combineren. Zeer typerend voor de Thaise keuken zijn de vele verse kruiden.



In Thailand worden de viskoekjes Tod man pla genoemd. Wij hebben gekozen voor een gerecht van Gordon Ramsay uit zijn boek Gezond met Ramsay. De bereiding is gelijk aan een traditioneel Thais recept. Enkel de frituur is geruild voor de oven.




Voor dit recept hoef je geen keukenprinses of prins te zijn. Het is gemakkelijk te bereiden maar vergt wel enige voorbereidingstijd. Met een beetje creativiteit op het bord wordt het een lust voor het oog.



Ingrediënten (o.b.v. 4 personen)


  • 400 gr vastkokende aardappelen

  • 4 el olijfolie

  • fijn geraspte schil van 1 grote citroen

  • 2-3 el citroensap

  • zeezout en zwarte peper

  • enkele takjes tijm

  • 1/2 citroen, in schijfjes

  • 300 gr zalmfilet

  • 300 gr gerookte schelvisfilet

  • handvol bladpeterselie, fijngesneden

  • handvol kervel, fijngesneden

  • 3 el bloem

  • 2 eieren, licht losgeklopt

  • 50 gr panko (paneermeel)



Voor de ansjovisdressing


  • 2 el kappertjes

  • 2 sjalotjes, gepeld, fijn gesnipperd

  • bosje bladpeterselie, alleen de blaadjes, fijngesneden

  • 4 gemarineerde ansjovissen, in stukjes

  • 4 el extra vergine olijfolie




Bereiding


  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken van gelijke grootte en doe ze in een pan zout water. Breng het water aan de kook en kook de aardappelen in 10-15 minuten gaar. Laat ze goed uitlekken. Pureer de nog hete aardappelen. Roer de olijfolie, de citroenrasp en het sap en peper en zout naar smaak erdoor. Laat afkoelen..

  • Pocheer intussen de zalm met de tijm en schijfjes citroen 1 minuut in een grote pan met heel zacht kokend water en zout. (Pocheren is het gaar maken van voedsel in weinig vocht, en net iets onder het kookpunt). Voeg de gerookte schelvis toe en pocheer de vis in nog eens 4-5 minuten bijna gaar. Schep alles met een visspaan op een bord. Verdeel de wat afgekoelde vis in grote vlokken; gooi vel en graten weg.

  • Kneed de vis en fijngesneden kruiden door de aardappelpuree. Voeg desgewenst peper en zout toe. Verdeel in vieren en maak er koekjes van. Voeg peper en zout toe aan de bloem. Wentel de viskoekjes door de bloem, dompel ze dan in het ei en haal ze tot slot door de panko. Leg ze op een bakplaat. Laat ze in 2 uur stevig worden in de koelkast..

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit een dunne laag olijfolie in een grote ovenvaste koekenpan of bakplaat. Bak de viskoekjes eerst in 2-3 minuten goudbruin aan de ene kant, dan in 1-2 minuten aan de andere kant. Zet ze dan nog 5-7 minuten in de oven.

  • Verwarm intussen de ingrediënten voor de dressing 3-4 minuten in een pan. Verdeel een flinke lepel dressing over vier warme borden en leg een viskoekje in het midden. Serveer direct. Lekker met doperwten of bonen, een frisse komkommersalade en een glas Sancerre Selection Première Sauvignon



www.guy-saget.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten